بررسی تاثیر فرآیندهای شناختی، ویژگی های شخصیتی، ایدئولوژی های سیاسی، باورمندی به تئوری توطئه و تهدید ادراک شده بر حساسیت به میس اینفورمیشن جنگ شناختی
کد مقاله : 1112-CWNSC-FULL (R6)
نویسندگان
عرفان صالحی *
کارشناسی ارشد، رواشناسی بالینی، دانشکده پزشکی، دانشگاه آزاد، واحد همدان، ایران
چکیده مقاله
جنگ شناختی به تبادل اطلاعات نادرست یا گمراه‌کننده اشاره دارد که می‌تواند پیامدهای جدی در زمینه‌های مختلف از جمله سیاست، سلامت عمومی و عدالت اجتماعی داشته باشد. این مطالعه به بررسی تأثیر فرآیندهای شناختی، ویژگی‌های شخصیتی، ایدئولوژی‌های سیاسی، باورمندی به تئوری توطئه و تهدید ادراک شده بر حساسیت به میس اینفورمیشن در جنگ شناختی در میان ایرانیان می‌پردازد.
در یک رویکرد کمی، عوامل مؤثر بر حساسیت به میس‌اینفورمیشن در ۳۱۵ شرکت‌کننده ایرانی بررسی شد. داده‌ها از طریق پرسشنامه‌ آنلاین جمع‌آوری و از نرم‌افزار SPSS جهت محاسبه آمار توصیفی، تحلیل همبستگی و رگرسیون؛ از زبان برنامه نویسی R برای تحلیل واریانس و مقایسه نتایج؛ و جهت پیاده‌سازی مدل‌ یادگیری ماشین، از زبان برنامه‌نویسی Python با کتابخانه‌ scikit-learn استفاده شد.
فرآیندهای شناختی مانند تفکر فعالانه (r = -0.32) و ویژگی‌های شخصیتی (r = 0.28) با حساسیت به میس اینفورمیشن همبستگی منفی داشتند. رگرسیون چندگانه نشان داد که ایدئولوژی‌های سیاسی (β = 0.25) و تهدید ادراک شده (β = 0.31) حساسیت به میس اینفورمیشن را پیش‌بینی می‌کنند؛ و محافظه‌کاران بیشتر تحت تأثیر قرار می‌گیرند. مدل یادگیری ماشین درخت تصمیم با دقت 89 درصد توانست سطوح مختلف حساسیت به میس‌اینفورمیشن را طبقه‌بندی کند. نتایج نشان داد که متغیر تفکر فعالانه ذهن باز (AOT) به عنوان مهم‌ترین عامل پیش‌بینی‌کننده در رأس درخت تصمیم قرار گرفته و با نقطه برش 4.05 توانست داده‌ها را به دو شاخه اصلی تقسیم کند.
کلیدواژه ها
جنگ شناختی، فرآیندهای شناختی، ویژگی‌های شخصیتی، ایدئولوژی سیاسی، تهدید ادراک شده.
وضعیت: پذیرفته شده